Huså ligger mellan Kallsjön och Åreskutan, en genuin fjällby.

Konst i Huså

Batte Sahlin

Batte Sahlin står för en stor del av konsten som finns i Huså, han är konstnär, musiker och skapare av Husåspelet (1979). Batte är född i Åre 1929 och debuterade på Galleri Prisma i Stockholm 1962. Han är representerad på Moderna museet, Nationalmuseum, Jämtlands läns museum, Sundsvalls museum, Statens konstråd och Stockholsm stads samlingar. Offentliga utsmyckningar finns förutom i Huså även på Solberga Sjukhus, Åre kommun, Ocke. Batte har även varit verksam inom Teater och film och spelade flera roller i TV-serien Huset Silfercronas gåta som sändes 1974.

Konstkartan i Huså

Husågubben och Husågumman

Husågumman och Husågubben är tänkta att påminna om de människor som arbetat och slet ont i det gamla gruvsamhället. De står placerade vid det som förr var Huså Byskolan, som idag fungerar som bygdegård inte långt från Huså Herrgård. Husågubben kom först, 9 Juni 1989 avtäcktäcktes han. Husågubben är huggen i mång-hundra årig fjällvuxen fur och har hatt, ryggstäck förskin och skor av kopparplåt. Midsommarafton 1990 kom Husågumman med barnen i handen på plats ett litet stycke från Husågubben

Berättande väggmålning

Den 1 Februari 1991 målades väggmålningen på den restaurang som ligger vid backen, Marlenas på Gruvstugan i Huså. Den berättar ett antal bilder om Husås historia, från gruvepoken som varade i 140 år under 1700-1800 talet till nutid med husåspel, skidlift, stugbyar och turism.

Huså Herrgård

Vid Huså Herrgård hittar du stegnbysten Gustav Adolf Montgomery förutom Museum och konstutrställning på Herrgården.

Stenbyst Gustav Adolf Montgomery

Midsommarafton 1993 avtäcktes en stenbyst i täljsten förställande brukspatron Gustav Adolf Montgomery, han var brukspatron åren 1834-1841 och var den som lät uppföra Huså Herrgård under 1835-1837. Gustav var en färgstark person som satt många spår i Huså, vilket återspeglas i Husåspelet.

Huså Herrgårds “De hängda och ohängda”

Utställningen kan beskådas under herrgårdens öppettider. Hela sommaren fredag-sondag 11.30-16

Årets konstnärer och hantverkare som ställer ut är:
Marie Andersson Hara
Bernt Källström Östersund

Lisa Asp naturfotograf  Duved
Torbjörn Hesselbring naturfotograf Linköping. enstaka bilder
Britt-Marie Blomé Åre
Anette Jonsson luffarslöjd Östersund
Astrid Gråberg textil, Östersund