Huså ligger mellan Kallsjön och Åreskutan, en genuin fjällby.

Utflykts tips

Utflyktstips

Gör en dagsutflykt!

Här skulle man kunna lägga in en karta

Tips om utflykter

Tännforsen

Brukar kallas för Sveriges största oreglerade vattenfall. Under vårfloden passerar ca 400 kubikmeter vatten varje sekund. Tännforsens vägg av vatten har en total fallhöjd på 38 meter och är ca 60 meter bred. Det tar ca 50 minuter från Huså med bil.

Ristafallet

Ta dig till Rista straxt utanför Undersåker och skrik ditt vårskrik såsom Ronja gjorde. Ristafallet är inte lika stort som Tännforsen men klimatet gör det trivsamt för sällsynta lavar och mossar och det skapar den trolska och sagolika atmosfär som filmskaparna till Ronja Rövardotter fastnade för 1982 när Astrid Lindgrens saga blev film. I filmen kallades vattenfallet för Glupafallet.

Suljätten

Sagan om Rut i Skut och Jätt i Spjätt

En gång för länge sen bodde det i Jämtland många jättar. Den här berättelsen handlar om Rut i Skut som bodde på Åreskutan. Han var den största och starkaste jätten av dom alla. Han var så stor att när han klev ner i Åresjön så fick han bara lite vatten i ena stöveln. Men modigast av alla jättar i Jämtland var Jätt i Spjätt, som bodde vid vad vi i dag kallar Suljätten vid Ytterkonäs. Rut i Skut och Jätt i Spjätt had så länge någon kunde minnas varit ovänner. Jätt i Spjätt tycket Rut i Skut utnyttjande hans jaktmarker och fiskevatten och Rut i Skut anklagade Jätt i Spjätt för detsamma. När de två jättarna var som mest osams försökte de till och med döda varandra genom att kasta sten. Till och met idag kan vi se alla de stenarna som inte nådd ändra fram och nu ligger mellan de två bergstopparna. Men så kom till slut en dag då Rut i Skut lyckades kaste en sten ända från Åreskutan till Suljätten. Kastet var en fullträff och Jätt i Spjätt ramlade och blev liggande med nästa uppi vädret och så ligger han än idag.

Vandringen till toppen är ca 2.5 km.

Bestig 3 toppar

Utmana dig själv och bestig de 3 topparna som omger Åre, Åreskutan, Totthummeln och Mullfjället. Hämta diplomet på Åre Turistbyrå. Vandringen är medelsvår och på åreskutans topp finns en servering, övriga toppar är egen matsäck.

Handöl

Den 30 November 1718 skjuts den svenske kungen Karl XII till dös vid Fredikstens fästning. Samtliga svenska trupper får order om reträtt, så också generallöjtnant Armfledt och hans karolinerarmé i Trondheim. Återtåget över fjället som sker i bitande kyla och snöstorm blir en katastrof för den svenska hären. Över 3.600 soldater dör uppe på fjället eller av de följskador som de åsamkas. Handöl är den första platsen de överlevande når. Här finns idag ett museum och en karolinergrav i Hanriis Cafe och Butik. Mer info här: https://hanriiscafe.se/ Handöl är också känt för sin mångåriga täljstensbrytning och du kan även bestiga Täljstensvalen 775 m öh med milsvid utsikt vöer Hansölsdalen, Åreskutan och Sylarna. Restid Handöl 45 minuter.

Bad för den modiga

Grundsviken, söder om Huså finns en fin sandstrand, långgrunt men Kallsjön gör själ för sitt namn. Inte för badkrukor med andra ord.

Digernäset och Kjolaåns mynning har en härlig strand för ett bad i Kallsjön.

Kallsjön runt

På hösten är de 12 milen runt Kallsjön Älgsafari, nästan garanterat att du ser älg då många är i rörelse. Detta är en av Jämtlands vackraste vägar. Du passerar både Krok, Konäs, Kallsedet och Kolaåsen. Tips, ta turen österut (mot Järpen från Huså) och få de vackraste fjällvyerna.

Anjan

Här kan du fiska, hyra båt och kanot eller vandra upp till det vilda Skäckerfjällens naturreservat. Anjans fjällstation brukar sommartid ha öppen servering.